Silderøgerier
Bornholm er kendt for silderøgerier - en "røget bornholmer" er en røget sild.
Røgning af fisk er en form for konservering, og det har gamle traditioner.
I 1600-tallet omtales eksport af røgede sild og laks fra Bornholm.
Sildene blev røget i fiskernes store køkkenskorstene, men da der bliver bedre afsætningsmuligheder i første halvdel af 1800-tallet, blev der fra 1870eren bygget specielle røgeriskorstene flere steder i fiskerlejerne.
Gudhjem er måske bedst kendt for sine røgerier, hvor det første egentlige erhvervsrøgeri blev bygget 1882, men fra Vestbornholm er der kendskab til tidligere røgerier.
Perioden fra første verdenskrig til omkring 1950 var storhedstiden for de bornholmske silderøgerier og eksporten, specielt til København. Der har været omkring 135 røgerier på Bornholm og Christiansø
Stigende myndighedskrav om bedre hygiejne i røgerierne tvang i stigende grad mange små private røgerier, ejet af fiskerfamilier, til at lukke røgerier.
Fra 1950-er til 1970erne blev mange nedlagt og de røgede sild blev røget industrielt i ovne.
Silderøgningen har til en vis grad fået en renæssance, ikke til eksport med i turistsammenhæng.
Et at stederne er i Hasle, hvor fredning og restaurering af et røgeri, indrettet som museum med udstilling in 1990, gav naborøgeriet et "løft", og er sidenhen vokset som turistattraktion.
Der røges sild i flere større fiskerlejer, men få steder i de originale åbne skorstene - der røges meget i ovne, og der er kommer mange andre fiskearter til, som kommer i ovnen - det går strygende.
Dog har mange stadig god smag for en varm nyrøget og gennemrøget sild, som ikke er for tør og mager.
Det skifter lidt med kvaliteten, og man strides lidt om hvor man får den bedst røgede sild.
Tidligere var det bestemte røgersker, fiskerkoner, der blev kendte for deres bedste røgede sild.
Den gamle tradition fra omkring 1900 med at "saltsprænge" sildene, dvs. at lægge sildene kortvarigt i saltvand inden røgningen blev siden forladt - det gjorde sildene mere holdbare ved transporten til København.
I de seneste par årtier er der ikke fisket mange sild omkring Bornholm - sildene er blevet for små og ikke fede nok - så nu importeres sildene fra andre danske farvande.
Der er ca. 60 røgeriskorstene tilbage på Bornholm, og en meget stor del af dem er beskyttet mod nedrivning og ombygning gennem de bevarende lokalplaner. To røgerier er bygningsfredet - et lille i Melsted og det større ovenfor omtalte røgeri i Hasle - se bannerfoto øverst.
Røgning af fisk er en form for konservering, og det har gamle traditioner.
I 1600-tallet omtales eksport af røgede sild og laks fra Bornholm.
Sildene blev røget i fiskernes store køkkenskorstene, men da der bliver bedre afsætningsmuligheder i første halvdel af 1800-tallet, blev der fra 1870eren bygget specielle røgeriskorstene flere steder i fiskerlejerne.
Gudhjem er måske bedst kendt for sine røgerier, hvor det første egentlige erhvervsrøgeri blev bygget 1882, men fra Vestbornholm er der kendskab til tidligere røgerier.
Perioden fra første verdenskrig til omkring 1950 var storhedstiden for de bornholmske silderøgerier og eksporten, specielt til København. Der har været omkring 135 røgerier på Bornholm og Christiansø
Stigende myndighedskrav om bedre hygiejne i røgerierne tvang i stigende grad mange små private røgerier, ejet af fiskerfamilier, til at lukke røgerier.
Fra 1950-er til 1970erne blev mange nedlagt og de røgede sild blev røget industrielt i ovne.
Silderøgningen har til en vis grad fået en renæssance, ikke til eksport med i turistsammenhæng.
Et at stederne er i Hasle, hvor fredning og restaurering af et røgeri, indrettet som museum med udstilling in 1990, gav naborøgeriet et "løft", og er sidenhen vokset som turistattraktion.
Der røges sild i flere større fiskerlejer, men få steder i de originale åbne skorstene - der røges meget i ovne, og der er kommer mange andre fiskearter til, som kommer i ovnen - det går strygende.
Dog har mange stadig god smag for en varm nyrøget og gennemrøget sild, som ikke er for tør og mager.
Det skifter lidt med kvaliteten, og man strides lidt om hvor man får den bedst røgede sild.
Tidligere var det bestemte røgersker, fiskerkoner, der blev kendte for deres bedste røgede sild.
Den gamle tradition fra omkring 1900 med at "saltsprænge" sildene, dvs. at lægge sildene kortvarigt i saltvand inden røgningen blev siden forladt - det gjorde sildene mere holdbare ved transporten til København.
I de seneste par årtier er der ikke fisket mange sild omkring Bornholm - sildene er blevet for små og ikke fede nok - så nu importeres sildene fra andre danske farvande.
Der er ca. 60 røgeriskorstene tilbage på Bornholm, og en meget stor del af dem er beskyttet mod nedrivning og ombygning gennem de bevarende lokalplaner. To røgerier er bygningsfredet - et lille i Melsted og det større ovenfor omtalte røgeri i Hasle - se bannerfoto øverst.
Læs mere om Silderøgeriernes historie, og specielt om silderøgerierne i Hasle HER.